21 tips om lokaal boodschappen te doen (NHD)

Geschreven door: Robin Dekker| 31 juli 2021 05:30 in Tips/Uitjes
1291 | 2

Overal in ons land worden lokale producten uit de regio aangeboden. Deze producten zijn vers, gezond en duurzaam. Daarnaast is het lokaal kopen een ware ervaring. Maak kennis met boeren en kwekers en de manier waarop producten gemaakt worden. Zeker ook leerzaam voor kinderen! Ik ben Robin Dekker, oprichter van het platform Lokaalwijzer. Wij wijzen de weg naar groente, fruit, zuivel, bloemen, planten, vlees, vis en nog veel meer producten uit eigen regio. We houden van het delen van kennis om jou lokaal wijzer te maken. In de tips die ik hier deel gaan wij langs 21 aanbieders in 7 verschillende regio’s. De adressen, openingstijden en aanvullende informatie zijn te vinden op Lokaalwijzer via www.lokaalwijzer.nl. Vanuit het profiel van de aanbieder op onze website, navigeer je gemakkelijk naar het adres. Ik nodig je uit om jouw review te delen met de aanbieder in het Lokaalwijzerprofiel of sla hen op als favoriet voor een volgend bezoek. Veel plezier!

Klessebessen
Graag wil ik even met je klessebessen over de allerlekkerste Hemmesbessen. Aan de Stoomweg in Breezand (Hemmes) worden blauwe bessen gekweekt en verkocht in de maanden juli, augustus en september. Op het erf staat een automaat die 24 uur per dag open is, met bakjes verse bessen en indien beschikbaar ook sap en jam. Het hele jaar door zijn er bevroren blauwe bessen te koop. Lekker in de yoghurt of in een smoothie. In het naburige Anna Paulowna verkoopt Wilms Oostpoldergoed nieuwe Frieslander en Doré aardappelen in een kraam bij de boerderij. In augustus zijn er baaltjes hooi voor kleinvee verkrijgbaar en stro voor de paardenstal. Onder aan de de Westfriese Zeedijk in Sint Maarten maakt Maureen van Natuurlijk bij Nijn producten zonder geur-, kleur- en smaakstoffen. Ze is niet bang om allerlei combinaties uit te proberen. Proef eens de peer-chocoladejam, sinaasappellavendeldip of tijmsiroop. En vergeet niet heerlijke verse eitjes mee te nemen. Elk weekend geopend tot 15.00 uur.

Pannenkoek met melk en bloem(en)
Ten zuiden van Alkmaar staat fier in de wind korenmolen de Oude Knegt in Akersloot. In het op zaterdag (en soms ook woensdag) geopende molenaarshuisje worden diverse meelsoorten en originele cadeau-artikelen verkocht. Je kunt ook via internet je bestelling doorgeven en op zaterdag afhalen bij de molen. Of geef eens een granola- of pannenkoekpakket cadeau aan jouw liefste koekenbakker. In boerderij Kenter, gelegen in de polder van Bergen en aan de Brede-Duinen-fietsroute, is de Bergense Melksalon gevestigd. De koeien van Kenter kiezen zelf wanneer ze gemolken willen worden door de melkrobot. Kom gerust langs om dit met eigen ogen te zien en proef het resultaat. Mieke maakt van de melk o.a. vla en yoghurt. Een paar kilometer noordelijker bevindt zich in Tuitjenhorn de Tuinstek. Deze kwekerij verkoopt onbespoten vaste planten, eenjarigen, groenteplanten en kruiden. De prachtige Salvia’s die Peter en Anneke kweken zijn wijd en zijd bekend. Ze zijn u graag behulpzaam bij het maken van een beplantingsplan voor uw tuin. 

 De boer op ….
In het natuurgebied Ilperveld grazen de schapen en Anguskoeien van natuurboerderij Hardebol. De koeien worden met een koeboot naar hun graasgebied gevaren. De scharrelvarkens wroeten rond de boerderij. Het vleesassortiment van de boerderijwinkel in Landsmeer is aangevuld met zuivel, aardappelen en meel uit de regio. Niet ver hier vandaan staat in Katwoude ‘t Zuivelhuisje van familie Willig. Via een melktap en boerderij-automaat verkoopt men zuivelproducten van eigen koeien. Laat je verrassen door de smaak van de nieuwe perzik-passievruchtenyoghurt en kefirkwark. Op zaterdag is tevens het winkeltje open en kun je een stuk Beemsterkaas af laten snijden. Fiets je 7 km naar het zuiden, dan kun je een bezoek brengen aan boerderijwinkel Arken Ae in Zuiderwoude. Groente, zuivel, vlees, sappen, ze hebben het allemaal. Gewoon een keer gaan kijken, dat is het beste advies. Tip: huur eens een fluisterbootje op de boerderij om de prachtige omgeving vanaf het water te bekijken. Het platteland op z’n mooist.

Snoep goed
Benningbroek is de thuisbasis van familie Vriend , waar men 50 jaar ervaring heeft met aardbeien kweken. In de winkel, kraam en automaat zijn de zomerkoninkjes het onbetwiste middelpunt. Zoek je een leuk cadeau? Laat je informeren over de mogelijkheden voor een hightea, brunch of cadeaupakket vol aardbeienproducten. Ca. 11 kilometer verder in Oosterblokker verkopen ze bij Jam en zo huisgemaakte streekproducten van oogst uit eigen tuin. Zonder kunstmatige toevoegingen en met zo min mogelijk suiker. Zoals vruchtensaus en eetbare bloemen, maar ook honing en jam in uiteenlopende smaken. Wil je zelf graag leren hoe je deze producten kunt maken? Informeer dan naar de workshops. In Zorgboerderij ’t Radje te Venhuizen zit zelfmakerij Evlac. Hier maakt Willem Koopman met zijn team o.a. 5 smaken pindakaas van arachide-olie. Alleen al de pindakaas met honing-geroosterde zonnepitten en zwart sesamzaad is een fietstochtje naar Venhuizen waard. In de kraam en winkel worden zuivel en groente verkocht.

Eindig jouw boodschappenrondje in de duinen
In de polder onder Westzaan bevindt zich de Westzaanse Zuivelboerderij. Zoals de naam doet vermoeden zijn hier heerlijke zuivelproducten uit de streek te verkrijgen. Yoghurt, kwark, karnemelk, noem maar op. Probeer ook eens de handgemaakte slagroomtruffels! Of het boerenschepijs in smurfensmaak! Met de pont vaar je het Noordzeekanaal over om je weg te vervolgen via zijkanaal C naar Santpoort-Zuid. Boerderij Sinneveld (sinds 1568) verkoopt hier diepgevroren vleespakketten. Maak ruimte in de vriezer voor een door jou van tevoren besteld pakket wat met zorg samengesteld is door een bekwame slager. De kalfjes worden op natuurlijke wijze geboren, drinken bij hun eigen moeder (tot ca. 8 maanden!) en lopen in kleine kuddes op de weilanden in Santpoort en Bloemendaal, je ziet ze vanaf de fietsroutes! Sluit je rondje af met een bezoek aan wijnwinkel Nederlandse Streekwijnen 1 kilometer verderop. Hier vind je meer dan 240 wijnen van Nederlandse wijngaarden uit alle provincies. Je staat aan de rand van Nationaal Park Zuid-Kennemerland, wellicht nog een wandeling? 

Verse producten door de rivieren te volgen
Ten zuidoosten van Amsterdam haal je verse producten op een route van 15 kilometer van Muiden naar Abcoude. Boerderij de Koeienkade is een duurzaam melkveebedrijf met prachtig uitzicht op het Muiderslot. Naast kaas, verkopen ze  eieren van eigen kippen, zelfgemaakte jam en honing van de imker. Hier kun je ook terecht voor kinderfeestjes, boerderijeducatie en workshops. Verderop in Weesp, aan de Vecht, vind je Korenmolen de Vriendschap. Op de molen worden met behulp van windkracht op ambachtelijke wijze verschillende ecologische granen verwerkt tot meel, vlokken en mixen. Koop bijvoorbeeld ambachtelijk pannenkoekmeel voor vanavond! Op 5 kilometer afstand, langs de Gein, heeft Kaasboerderij Geingenoegen geheel zelfvoorzienend het productieproces in eigen hand. De kortste weg van land naar klant dus. Geniet van verschillende kaassmaken, waaronder gerookte chilipeper, truffel of brandnetel. Ook vele soorten zuivel om je vingers bij af te likken, waarbij de boerenmelk getapt wordt uit de melktank! 

Het Groene Hart voor kaasliefhebbers
Ten noordwesten van Leiden begint jouw (fiets)dag bij Boerderij Boterhuys. Als het weer meezit neem je hier plaats voor een kopje koffie en een (h)eerlijk ijsje. Al 20 jaar verwerken zij biologische melk van eigen koeien tot het lekkerste ijs. In 20 minuten fiets je door naar Weidegeluk, gelegen rond de Kagerplassen in Oud-Ade. Weidegeluk is 1 van de vijf overgebleven boerderijen die Leidse kaas produceren. Door de melk op natuurlijke wijze te laten opromen, krijgt Leidse kaas het lage vetgehalte dat de kaas zo lekker kruimelig van structuur maakt. Mijn tip: neem brood mee en probeer de boerenroomboter! In 15 minuten ben je bij Rotteveel Boerenkaas. Hun echte, rauwmelkse kaas is meermaals in de prijzen gevallen. Het winkeltje aan huis in Rijpwetering is geopend op zaterdag van 08:30 tot 16:00. Op andere tijden kun je terecht bij de boerenkaasautomaat (07:00 tot 19:00, betalen per pin). Ontspannen en met lekkernijen voor het weekend kun je huiswaarts keren!

 

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs, verhalen van aanbieders en al het nieuws over lokale producten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Lokaalwijzer nieuwsbrief


2 reactie(s)

LW

Linda Wolf

01 augustus 2021 12:54

Wat ontzettend leuk om lokaal producten te kopen en er is zoveel diversiteit. Een heel goed idee om voorafgaand aan een fietstochtje een route te plannen die langs verscheidene aanbieders voert. Geweldig!

Reageren

RD

Robin Dekker

02 augustus 2021 09:53
@Linda Wolf

Dank je wel Linda! Dat vinden wij ook! Veel plezier tijdens je fietstochten en geniet van de lokale producten!

Reageren


Reageren

Je bent niet ingelogd. Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Inloggen