In een groen, groen, groen, groen  knollen-knollenland...

Geschreven door: Avelien Van den Hul| 10 januari 2024 10:30 in Evenement, Tips/Uitjes, Recepten
379 | 0

Een knolselderij is niet direct de meest sexy groente die er bestaat. De knol is geel-bruin van kleur en zit vol hobbels, bobbels en uitsteeksels. Het lelijke eendje onder de groenten. Maar net als bij mensen zegt een minder fraaie buitenkant helemaal niks over de binnenkant. Want de binnenkant van de knolselderij zit vol verrassingen. Je kunt er zoveel mee doen, dat de mogelijkheden bijna onbeperkt zijn. Topchefs zijn gek op dit product en er wordt volop mee geëxperimenteerd in Nederlandse restaurantkeukens. Ook jij kunt er thuis van alles mee maken, zonder dat het al te ingewikkeld wordt. Want een knolselderij alleen gebruiken voor het maken van snert, dat doet de veelzijdige groente geen recht.  
De lichtzoete smaak is een tikkeltje anijsachtig en is prima te combineren met bleekselderij, ui en wortel zoals bij snert wordt gedaan. Maar wist je dat je de knol ook kunt roosteren, wokken, stoven en zelfs in een salade kunt verwerken? Het is een prima vervanger voor aardappel in stamppotten of ovengerechten. Knolselderij bevat veel vitamine K, magnesium, calcium en kalium. Bovendien wordt aan de knol een vochtafdrijvende en ontgiftende werking toegekend.

Maak kennis met de teler

De mensen die als geen ander bekend zijn met de bijzondere eigenschappen van deze groente, zijn Ted en Nicolien Vaalburg uit het Noord-Hollandse Zuidschermer. In de 4 meter onder zeeniveau gelegen Schermerpolder telen zij in de voortuin van Alkmaar knolselderij, aardappelen en pompoenen. De telers vertellen: “We telen onze producten op een duurzame manier en zorgen dat de bodem in topconditie is. Deze regeneratieve teelt wordt zo natuurlijk mogelijk gedaan met zorg voor de bodem en oog voor de toekomst. Deels telen we ook gecertificeerd biologisch: biologische knolselderij, aardappelen en pompoenen. Biologisch telen wordt volledig natuurlijk verzorgd en beschermd en vraagt daarom meer zorg en tijd voor de teelt. Om de biodiversiteit zo gezond mogelijk te houden, hebben wij aan de rand van diverse percelen een bloemenborder gezaaid. Deze bloemen lokken de broodnodige insecten en het ziet er ook nog eens fraai uit.” 

Vader Vaalburg was al fan van de knol en heeft zijn passie overgebracht op zoon Ted en zijn vrouw. Hun waardering voor dit mooie product heeft ertoe geleid dat ze op de boerderij zelfs een heel evenement aan deze groente hebben opgedragen. Maar daarover later meer. De knollen van Ted en Nicolien vinden hun weg naar allerlei afnemers, zoals supermarkten en horeca. Van augustus tot december vers van het land en van januari tot en met juli vanuit de koelcel waar ze maanden na de oogst bewaard kunnen blijven.

Knapperige knol

Op de site van hun bedrijf genaamd ‘Boer Ted’ staat een keur aan recepten. Van knolselderijshoarma tot chocolademousse met knolselderij. Graag delen we een recept van Miranda Groen voor knolselderij met appel en garnaal.
Daarvoor heb je nodig:

  • 500 gr knolselderij in blokjes
  • 1 ui
  • 1 ei 
  • 200 gr garnaaltjes
  • 1 theelepel mierikswortel
  • handje dille
  • halve appel

Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de knolselderij met ui en appel. Giet de pan af als de knolselderij gaar is (15-20 min.), laat het hierna droog stomen. Pureer de mix van knolselderij, ui en appel. Roer de garnaaltjes met fijngesneden dille en mierikswortel erdoor. Voeg eventueel zout en peper naar smaak toe. Vet de muffinvorm in (of gebruik voorgevormde muffinbakjes) en vul deze met het mengsel. Doe ze 25 minuten in de oven. Even laten afkoelen en genieten maar. Kan als voor- of bijgerecht en bij een buffet of brunch geserveerd worden.

Mocht je het een gedoe vinden om de schil van de knol af te halen, dan is het advies van de teler om er eerst plakken van te snijden en dan per plak de schil te verwijderen. Dat werkt een stuk eenvoudiger en sneller. 

Meer favoriete recepten van Ted zijn te vinden via https://www.boerted.nl/RECEPTEN.

Wanneer je zelf een bijzonder recept voor knolselderij hebt, dan houdt Boer Ted zich aanbevolen voor suggesties. Deze graag mailen naar [email protected].

Ted en Nicolien hebben een nieuw product ontwikkelt en op de markt gebracht. Het is een ovaalburger, een krokante burger met ragoutachtige inhoud van blokjes knolselderij en gepureerde aardappel. Wil je eens een dagje zonder vlees dan is de ovaalburger een smakelijk alternatief. De burger is bij Boer Ted diepgevroren verkrijgbaar in verschillende verpakkingshoeveelheden. Past zowel in een vegetarisch als veganistisch eetpatroon.

Wat een snertdag!

Nieuwsgierig geworden naar deze groente met een ruwe bolster en blanke pit, kom dan zaterdag 27 januari van 10.00-16.00 uur naar Zuidschermer voor het jaarlijkse SNERTEVENT bij Boer Ted. Tijdens de indoorfestiviteit zal het Nederlandse kampioenschap snertkoken worden gehouden, waarbij niemand minder dan Herman den Blijker zal jureren. Tevens is er een streekproductenmarkt waar uiteraard van alles rondom het thema knolselderij te verkrijgen en te proeven zal zijn. Voor de waaghalzen onder jullie: Er is speciaal voor deze dag knolselderij-ijs gemaakt. Moet je echt eens geprobeerd hebben. Het programma is als volgt:

NK SNERTKOKEN MET AANDACHT VOOR KNOLSELDERIJ

  • 10.00 uur start wedstrijd voor kookliefhebbers, waarbij gewerkt wordt met verse ingrediënten. Extra uitdaging: Wie maakt het lekkerste knolselderijgerecht?
  • streekproductenmarkt
  • open dag van het bedrijf
  • proeverij van snert en lokale producten
  • 13:00-14:00: jurering door vakkundige jury 
    14:30: prijsuitreiking
  • verrassingsoptreden

Bij de ingang zijn voor € 2,- bakjes te koop om overal te kunnen proeven. In de koffiecorner is gelegenheid om ‘een koppie te doen’.

De verkoopkraam van boer Ted is elke maandag t/m zaterdag geopend. Voor adres en openingstijden klik je op de groene button.

Bekijk deze aanbieder

Graag tot ziens bij de kraam of het snertevent.

Wil jij ook je groente bij de teler in de buurt kopen? Kijk dan eens op www.lokaalwijzer.nl voor adressen in jouw regio.

0 reactie(s)
Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

Je bent niet ingelogd. Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Inloggen