Erop uit in december

Geschreven door: Avelien Van den Hul| 8 december 2023 08:46 in Tips, Uitjes, Feestdagen
423 | 0

Wat zijn er veel leuke dingen te beleven in december! Wil je jezelf even losrukken van kerstinkopen doen, recepten verzamelen, winterbanden monteren, lootjes trekken, de bomenjacht, folders uitpluizen en wat er zoal standaard in het staartje van het jaar op het programma staat, maak dan tijd vrij om iets leuks te doen. Even er tussenuit om op je gemak langs kraampjes te slenteren, lekkere hapjes te proeven of met het gezin een wandeling te maken. We hebben leuke tips voor je verzameld voor in de decembermaand, waarbij lokale producten de hoofdrol spelen.

Van 8 december t/m 6 januari is Hoeve Ravenstein in Baarn omgetoverd tot Winterparadijs! Er is een levende kerststal, een wensboom en er zijn prachtige winterwandelingen te maken over het naburige landgoed Groeneveld. Speurneuzen kunnen een heuse rendier- of oliebollenspeurtocht over het erf van de boerderij maken en op 17 december zal er van 10.00 tot 17.00 uur een kerstmarkt zijn waar diverse kramen met duurzame-, glutenvrije- en streekproducten hun opwachting maken. Entree en parkeren op het erf is gratis. Opwarmtip: een dampende kop chocolademelk met een saucijzenbroodje in het boerderijcafé. Adres klik op https://lokaalwijzer.nl/Aanbieder/851/hoeve-ravenstein.

Zaterdag 9 december wordt de Oogst- en Streekmarkt “Proef de Krimpenerwaard” in Krimpen aan de IJssel gehouden. De Krimpenerwaard barst bijna uit zijn voegen van allerlei lokale producenten die kaas maken, wildproducten verkopen, groenten telen, jam maken of meel malen.  Van 11.00 tot 16.00 uur ben je van harte welkom op het Raadhuisplein om kennis te maken met al het lekkers wat de streek te bieden heeft. Markttip: prijswinnende rookworst van het Wildhuys, gemaakt van het vlees van wilde ganzen. Als beste uit de bus gekomen bij de Rookworstkeuring. Huisadres Wildhuys klik op https://lokaalwijzer.nl/Aanbieder/905/het-wildhuys-afhaallocatie-bestellingen.

Landgoed Frymerson in Sint Odiliënberg (adres Frymerson 1) noemt zich het best bewaarde geheim van Midden-Limburg. Wat er zo bijzonder aan is kun je zelf bekijken als het landgoed speciaal voor de kerstmarkt op zondag 10 december wordt opengesteld. De markt duurt van 10.00 tot 17.00 uur en de kramen staan vol met een keur aan Limburgse producten. Zoals de fantastische wijnen van wijngaard de Deelgaarderberg. De wijngaard wordt op duurzame wijze geleid door Jos en Nicole Wilms. Ben je op zoek naar wijn voor het kerstdiner of om cadeau te doen, dan zullen ze je graag adviseren. Huisadres van de wijngaard klik op https://lokaalwijzer.nl/Aanbieder/569/wijngaard-de-deelgaarderberg.

De Overijsselse dorpen Zalk en Kamperveen zijn op 14,15 en 16 december het decor van het evenement Zalk en Kamperveen in het licht. Van 17.00 tot 21.00 uur kun je een 30 km lange route rijden langs prachtig verlichte, historische boerderijen en woonhuizen. Ook kun je een inkijkje krijgen bij o.a. moderne agrarische bedrijven, een molen en geitenhouderij Twiegweerd. Vanuit de vergaderruimte boven de stal kun je geiten bewonderen die zorgen voor de melk waar heerlijke geitenzuivel van wordt gemaakt. Yoghurt, kaas, vla en zelfs zeep van geitenmelk is te koop in het zelfbedieningswinkeltje op het erf. Tijdens het evenement zijn er broodjes geitenvleesragout verkrijgbaar. Voor de gratis route klik je op deze link https://www.ijsseldeltaboertbewust.nl/wp-content/uploads/sites/7/2023/09/kalter-routekaart-231646-v1.pdf. Adres Twiegweerd klik op https://lokaalwijzer.nl/Aanbieder/342/geitenboerderij-twiegweerd.

Zondag 17 december is er een Boerderijenroute door het land van Leeghwater, oftewel de Noord-Hollandse Schermerpolder. Zeven boerderijen openen van 11.00 tot 16.00 uur de deuren van stal en schuur voor het publiek. Toegang en route is gratis en je kunt starten wanneer je wilt. Bij de boerderijen kunt je gerechten en maaltijdtassen met lokale producten kopen. De route kun je o.a. beginnen bij boerderij 't Koehotel waar je je kofferbak of fietstassen kunt vullen met de gerechten die Annie en Lieke hebben gemaakt. Zij kunnen je ook informeren over de route.  Adres Koehotel klik op https://lokaalwijzer.nl/Aanbieder/489/boerderijwinkel-t-koehotel.

Ook op 17 december: Kerstfair in het Zeeuwse Graauw, in het gemeenschapshuis op Dorpsstraat 46. De fair duurt van 14.00 tot 19.00 uur en diverse lokale producenten laten je graag proeven van hun zelfgemaakte en gestookte lekkernijen. De gymzaal wordt volgestouwd met springkussens, waar wildebrassen zich de hele dag op uit kunnen leven. Om alvast in kerststemming te komen raden we je de huisgemaakte glühwein van ciderbrouwerij en stokerij the Holy Spiritus aan. Zij zullen met een kraam vol ambachtelijk gemaakte dranken de markt opvrolijken. Voor huisadres The Holy Spiritus klik op https://lokaalwijzer.nl/Aanbieder/209/the-holy-spiritus-bv.

Elke woensdagochtend is het bij Hoeve Rust-hoff in Maasland tijd voor Bakkie met een Gebakkie. Voel je je wat eenzaam in de decembermaand en woon je in de streek tussen Rotterdam en Hoek van Holland, kom dan gerust eens langs bij de biologische boerderij van Gusta en Jeroen. Zij serveren iedere woensdag in de koeienstal een ‘gebakkie’, zoals peren-noten cake, fudge met witte chocolade en kruidnootjes, of pruimentaart. Het is er altijd gezellig en de huisgemaakte taarten en koeken zijn likkebaardend lekker. Wil je de gezelligheid thuis voortzetten? Trakteer je zelf dan op een fles overheerlijke Rust-hoff chocolademelk uit de boerderijwinkel. Adres klik op https://lokaalwijzer.nl/Aanbieder/115/hoeve-rust-hoff.

Veel plezier gewenst namens het team van Lokaalwijzer

0 reactie(s)
Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

Je bent niet ingelogd. Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Inloggen