In het Seizoen: Culinaire ontdekkingen van augustus in Nederland

Geschreven door: Robin Dekker| 12 augustus 2023 09:00 in Lokaal producten kopen
427 | 0

Met de zomer in volle gang, opent de maand augustus een schatkist vol heerlijke seizoensproducten die de Nederlandse grond ons biedt. Terwijl de zon (eindelijk) zijn stralen over het landschap verspreidt, worden de lokale boerderijwinkels en stalletjes gevuld met een overvloed aan verse, kleurrijke en smaakvolle ingrediënten. Het is de tijd van het jaar waarin de natuur zijn rijke diversiteit aan vruchten, groenten en kruiden onthult, en we nodigen je uit om mee te genieten van de culinaire rijkdom die de maand augustus te bieden heeft.

Seizoensproducten in augustus

1. Zomergroenten
Courgette: Deze veelzijdige groente is in overvloed verkrijgbaar in augustus. Je kunt courgettes vinden op boerenmarkten, bij kwekers, stalletjes langs de weg en moestuinierders. Maak er gegrilde courgette, courgettesoep of zelfs courgettepasta van.
Tomaat: Nederlandse tomaten zijn op hun best in augustus. Ze zijn heerlijk om vers te eten in salades, op broodjes of als hoofdingrediënt in tomatensoep.
2. Fruit
Pruim: Verse pruimen zijn lekker zoet en kunnen gegeten worden als tussendoortje of worden verwerkt in jams en taarten.
Blauwe bessen: Augustus is het hoogseizoen voor blauwe bessen. Je kunt ze vinden op boerenmarkten, bij kwekers of ze zelf plukken bij diverse pluktuinen in Nederland.
Bramen: Deze donkere, sappige bessen zijn geweldig om te eten als snack, maar je kunt ze ook verwerken in desserts, crumbles en taarten.
3. Kruiden
Basilicum: Vers geplukte basilicumblaadjes voegen een heerlijke smaak toe aan salades, pasta's en zelfgemaakte pesto. Kijk op boerenmarkten of kweek je eigen basilicumplant.
4. Groene Groenten
Snijbiet: Snijbiet is een bladgroente die vergelijkbaar is met spinazie. Het is perfect voor salades, roerbakgerechten of als vulling voor hartige taarten.

Deze seizoensproducten zijn niet alleen heerlijk, maar ook duurzamer omdat ze lokaal worden geteeld en minder transportkilometers vereisen. Door seizoensproducten te kopen, ondersteun je lokale boeren en verminder je je ecologische voetafdruk.

De voordelen van seizoensproducten: Een duik in duurzaamheid en smaak

Het omarmen van seizoensproducten gaat verder dan alleen maar genieten van de beste smaken; het is een keuze die onze gezondheid en het milieu ten goede komt. Door te kiezen voor lokale seizoensproducten stimuleren we niet alleen de regionale economie, maar verminderen we ook de ecologische voetafdruk die gepaard gaat met het transporteren van voedsel over lange afstanden. Seizoensproducten zijn doorgaans verser en rijper, wat resulteert in een superieure smaak en voedingswaarde. Bovendien dwingt het werken met seizoensproducten ons om creatiever te koken en te experimenteren met nieuwe gerechten. 

Recepten met seizoensproducten uit augustus

1. Perzik en Basilicum Salade: Combineer de zoete sappigheid van rijpe perziken met de aromatische frisheid van verse basilicumblaadjes. Besprenkel met een vleugje olijfolie en een snufje zeezout voor een eenvoudige, verfrissende salade die de smaken van de zomer op je bord tot leven brengt.
2. Gegrilde Courgettespaghetti: Maak een gezonde twist aan je favoriete pasta door dunne repen gegrilde courgette te gebruiken in plaats van traditionele pasta. Roer door een zelfgemaakte tomatensaus en voeg wat verkruimelde feta en verse kruiden toe voor een lichte en smaakvolle maaltijd.
3. Blauwe Bessen Yoghurt Parfait: Laagjes zoete blauwe bessen, romige yoghurt en knapperige granola creëren een feestelijk en voedzaam ontbijt of dessert. Dit kleurrijke gerecht belichaamt de overvloed en vitaliteit van de zomermaanden.

Deze suggesties zijn slechts het topje van de ijsberg als het gaat om het benutten van de overvloed van augustus. Of je nu een gepassioneerde thuiskok of een nieuwsgierige foodie bent, het ontdekken en omarmen van seizoensproducten zal je culinaire avontuur verrijken terwijl je de unieke smaken van het seizoen viert.

Bekijk het aanbod van lokale versproducten bij jou in de buurt en maak een feest van het thuiskoken! 

Lokale producten 


0 reactie(s)
Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

Je bent niet ingelogd. Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Inloggen